Warmtenet is toch echt de oplossing

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Paul Kengen schrijft in het FD van 26 juli als reactie op mijn artikel over het energieakkoord (FD 18 juli) dat warmtenetten niet de oplossing zijn, omdat nieuwe woningen energieneutraal worden en warmtenetten onrendabel zouden zijn. Maar waarom zouden we warmtenetten beperken tot woningen?

Warmtenetten zijn voor energieneutrale woonwijken best relevant, maar de grote klappers zijn te halen in industrie en glastuinbouw.

Dat is geen fantasie. Recente industrieprojecten zijn het stoomnet van Groningen Seaports, de stoomleiding van Twence naar AkzoNobel in Hengelo en het Botleknet van Stedin. De primeur in de glastuinbouw was voor een warmtenet op aardwarmte in IJsselmuiden.

Green Well Westland startte dit jaar met een warmtenet waar negen bedrijven op zijn aangesloten. Kwekerij Ammerlaan in Pijnacker levert aardwarmte aan collega's, maar ook aan het zwembad en een scholengemeenschap.

ECN heeft berekend dat de meeste vormen van duurzame warmte per eenheid energie veel minder subsidie nodig hebben dan elektriciteit. De kosten van groene stroom zullen dramatisch toenemen als men afziet van groene warmte, want het aandeel duurzaam in de elektriciteitsproductie moet dan naar 80% om op het totale eindverbruik van energie 16% duurzaam te halen. Dan zijn dure opties nodig en grote investeringen in het net.

Klaas de Jong is directeur Energieprojecten.com

PDF

Auteur nodig?

Regelmatig publiceert Energieprojecten.com artikelen in vaktijdschriften. Bent u op zoek naar een freelance schrijver met technische kennis, een ervaren pen en die altijd op tijd levert? Neem dan gerust contact op met Klaas de Jong.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.