Oudjes in Sneek poepen cradle to cradle

De man van ‘cradle to cradle’ of kortweg C2C, dat is professor Braungart. Deze wetenschapper wist een groot aantal wereldleiders en ondernemers enthousiast te maken voor zijn idee om dingen te ontwerpen die je aan het eind van de levensloop volledig kunt hergebruiken. Braungart is op allerlei universiteiten en wereldsteden als spreker te gast geweest. Maar wat moet zo’n professor nou toch in Sneek, een stadje van dik 30.000 inwoners dat alleen wakker is als er zeilwedstrijden zijn? Column op www.energieexpert.nl.

Toch was hij er daadwerkelijk op 18 november, ver na de Sneekweek. Zijn komst had, evenals die van kroonprins Willem-Alexander en onze Nederlandse milieugoeroe professor Lucas Reinders en zo’n 500 gasten, een goede reden. Het project Waterschoon werd feestelijk in bedrijf gesteld. Braungart zei: ’Steden geven nooit iets, maar nemen alleen, maar hier geeft voor het eerst een stad iets terug.’ Daarmee doelde hij op de productie van fosfaatkunstmest uit de toiletresten en het keukenafval van de woonwijk Noorderhoek. Voor deze wijk met 230 woningen heeft het bedrijf Desah, een dochter van de Sneker machinefabriek Landustrie, een unieke installatie ontwikkeld die op wijkniveau water zuivert, er biogas, warmte en kunstmest uit wint en ook nog eens medicijnresten uit het rioolwater haalt.

De hele waterzuivering en warmteproductie is ondergebracht in een gebouw ter grootte van een woning. Dat gebouw staat midden in de wijk direct tegenover het nieuwe bejaardenhuis Noorderhoek. De oudjes moesten wel even wennen, want het systeem vereist een vacuümtoilet en in de keukenafvoer zit een versnijder voor keukenafval. Maar dat blijkt goed te gaan en het vacuümtoilet bespaart ook nog behoorlijk op de waterrekening.

Na Braungart mochten Lucas Reinders en Ivo Opstelten in Sneek nog een verhaal doen. De laatste vertelde namens de overheid over het programma ‘Energiesprong’ voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Opstelten moest eerlijk bekennen dat in dit programma alleen gekeken werd naar energiebesparing en niet naar verbruik van materialen en het concept C2C. Opstelten heeft zijn eigen dak volgehangen met zonnepanelen. Hij produceert meer stroom dan hij verbruikt, maar wat dit betekent in het kader van cradle to cradle is niet duidelijk.

Voor mij is het duidelijk dat we verbruik en hergebruik van materialen moeten betrekken in onze energieprojecten. Naast Waterschoon in Sneek is voor mij het project van De Meerlanden in Aalsmeerderbrug een mooi voorbeeld van cradle to cradle. Uit GFT maken ze hier compost, biogas, warmte en CO2 voor kassen en sproeiwater voor veegauto’s. Ook hier gaat het net als in Sneek om innovaties die in Nederland zijn ontwikkeld. In Duitsland gaan energiepolitiek en industriepolitiek samen. Laten we dat in Nederland ook wat meer doen. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.