Noodplan voor aardgasvoorziening geen overbodige luxe

De elfstedenkoorts is voorbij. Toch werden in de afgelopen weken wel weer records gebroken, namelijk bij de afzet van aardgas in Nederland. Column op www.energieexpert.nl.

Noodplan voor tekorten in gaslevering onnodig

In Italië was er paniek omdat Gazprom niet in staat was voldoende gas te leveren. In Nederland zitten we daar niet mee. In de krant van 9 februari kon je lezen dat we rustig kunnen gaan slapen. Gasterra meldde dat ze tot -17 °C aan alle verplichtingen kan voldoen en kouder wordt het nooit. Opmerkelijk was voor mij de uitspraak van de gashandelaar uit Groningen dat er geen noodplan is voor tekorten in de gaslevering. Dat is ook niet nodig, aldus Gasterra.

 

Is Nederland net zo rampbestendig als Japan?

Dat verbaast mij. Het is nog maar iets meer dan een maand geleden dat de winningputten en compressorstations in Groningen en de mooie gasopslag in Grijpskerk werden bedreigd water dat niet op de Waddenzee kon worden gespuid. De enorme economische belangen van onze noordelijke gaswinning waren voor staatssecretaris Atsma geen reden om geld te steken in een gemaal op Lauwersoog. Welnee, Nederland is rampbestendig. Nog langer regen en wind uit het noordwesten dan afgelopen periode is blijkbaar een onmogelijk scenario. Als je zo zeker bent dan is een noodplan inderdaad niet nodig.

In Japan waren ze ook heel zeker van hun energievoorziening. Totdat de kerncentrales van Tepco ten onder gingen door een vloedgolf. Nu moet de Japanse overheid met miljarden Tepco ondersteunen.

 

Naast noodplan ook beleidsplan voor aardgasvoorziening

We hebben wel degelijk een noodplan nodig voor onze aardgasvoorziening. Allereerst omdat natuurrampen ook Nederland kunnen treffen. Bovendien wordt onze gasvoorraad steeds kleiner. Bij het ministerie van Maxime Verhagen weet men dat we over een jaar of wat niet meer op Slochteren kunnen rekenen om pieken in de vraag op te vangen. Uiteraard investeren we in opslag van aardgas. Echter met afname van onze eigen gasvoorraad worden we, net als de Italianen, steeds afhankelijker van Rusland. Naast een noodplan moet er ook een beleidsplan van Verhagen komen om onze economie minder afhankelijk te maken van aardgas.

 

Minder afhankelijk van aardgas met warmte

Dat kan heel goed. Met de benutting van warmte die de industrie nu weggooit, kunnen we ons verbruik al met tientallen procenten terugdringen. Verder kunnen we economisch verantwoord investeren in isolatie, in warmtekrachtkoppeling en in opwekking van duurzame warmte. Er is een enorm potentieel aan geothermie en warmte uit organische reststromen en warmtepompen.

Tegenwoordig hebben we overal rampenplannen voor, maar voor een van de pijlers van onze economie is blijkens Gasterra niets geregeld. We moeten toch een rampenplan hebben voor onze energievoorziening en een visie voor de langere termijn? Actie, alstublieft!

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.