Kunduz-coalitie moet hogere energiebelasting omzetten in kansen voor industrie

Volgens het nieuwsbureau Energeia is Hans Grünfeld, directeur van de belangenvereniging van grote energiebruikers VEMW, erg boos over de verhoging van de energiebelasting op aardgas voor de industrie. Als je de percentages van de verhoging ziet, krijg je bijna medelijden met de leden van VEMW… Column op www.energieexpert.nl.

De percentages: een fraai stukje retoriek

Als je meer dan tien miljoen kuub aardgas per jaar verbruikt, betaal je maar liefst 36,1 procent meer belasting. En dat terwijl de burger een verhoging van ‘slechts’ 9,3 procent krijgt, aldus Energeia.
Het schermen met deze percentages is een fraai stukje retoriek.  De burger betaalt nu 16,67 eurocent energiebelasting per m3 aardgas, terwijl een zakelijke verbruiker boven 10 miljoen m3 maar 0,83 eurocent betaalt. Wat heb je liever? Een verhoging van 36 procent over 0,83 cent of eentje van 9,3 procent over 16,67 cent?

Percentages zeggen in dit geval dus niet zoveel. De burger wordt wel veel harder gepakt dan de industrie. Dat wil zeggen: als de industrie meer aardgas verbruikt dan 170.000 m3. Tot die grens betaalt de industrie namelijk wel de hoge belasting. 

 

Ook bij elektriciteit zijn de belastingverschillen enorm

Terwijl we thuis per kWh elektriciteit 11,4 eurocent aan belasting betalen, is dat boven 50.000 kWh nog maar 1,1 eurocent en boven 10 miljoen kWh zelfs slechts 0,05 eurocent. Het is logisch dat er verschil is, want een groot deel van de industrie moet concurreren met het buitenland. Maar om die reden krijgt de industrie ook al gratis emissierechten.

 

Helpen industrievriendelijke maatregelen wel?

Bij een recent bezoek aan Denemarken heb ik gevraagd hoe men daar omgaat met de energiebelasting in de industrie. De verschillen tussen huishoudelijk gebruik en industrieel gebruik zijn daar veel kleiner. De belasting op energie is in Denemarken erg hoog. Ook in andere opzichten is de overheid daar minder lief. Grote industrie mag niet zomaar haar overschotten aan warmte lozen, maar moet haar restwarmte leveren aan warmtenetten.

Volgens mijn gesprekspartners heeft dat de industrie niet geremd, maar geholpen. Doordat men al lang focust op energiebesparing is de industrie erg efficiënt. Daarnaast hebben fabrikanten van apparatuur voor de energiesector een grote voorsprong opgebouwd. Maar liefst dertig procent van de export van Denemarken is apparatuur voor de energiesector. Dat varieert van windturbines, tot warmtemeters en regelapparatuur voor de verwarming.

Uiteraard heeft Denemarken veel minder energieslurpende chemische complexen dan Nederland. Maar ze zijn er wel en ze zijn voor energie en andere zaken gekoppeld met de omgeving. Zo levert de olieraffinaderij in Fredericia van ‘onze’ Shell bijvoorbeeld al meer dan tien jaar via een warmtenet restwarmte aan maar liefst drie Deense steden.

 

Belastinginkomsten gebruiken voor energiebesparing en duurzame energie

Een beetje meer energiebelasting kan voor onze industrie naar mijn idee geen kwaad. Maar het zou nog veel beter zijn als we met de inkomsten uit een hogere energiebelasting een fonds zouden vullen waar bedrijven tegen een lage rente geld kunnen lenen voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie. We hebben er als Nederlanders allemaal baat bij dat onze industrie minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.