Krijgt duurzaamheidsicoon Ruud Koornstra concurrentie van een energieboer?

De jaarlijkse Praktijkdag Bio-energie van Agentschap NL vond dit jaar plaats in Flevoland. Op 14 februari gaven een aantal prominente sprekers hun visie op hoe Nederland slimmer en beter kan omgaan met bio-energie. Ook waren er zes excursies naar succesvolle bio-energieprojecten in Lelystad, Ens, Zeewolde en het Gelderse Putten. Zonder praktijkvoorbeelden immers geen praktijkdag. Column op www.energieexpert.nl.

‘Rethinking’

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van Flevoland was de eerste spreker in de plenaire sessie. Appelman is trots op de windenergie in Flevoland en op Ruud Koornstra, duurzaamheidsicoon van Flevoland en nummer 12 op de ranglijst van groene Nederlanders. Vervolgens kreeg Koornstra het woord. Koornstra waarschuwde dat de wereld snel verandert en dat ondernemers bereid moeten zijn om hun aanpak drastisch om te gooien. ‘Rethinking’ is het motto van Koornstra en ook zijn boodschap op de Praktijkdag Bio-energie.

 

Van melkveehouder tot energieboer

Met de uitspraak ‘Nieuwe ontwikkelingen komen tot stand in een schuurtje’ trapte Koornstra een open deur in. In Flevoland gaat het echter niet om een schuurtje, maar om een koeienstal. Voor mij is melkveehouder Gert Jan van Beek uit Zeewolde bij uitstek de duurzame ondernemer in Flevoland en een voorbeeld van ‘rethinking’. Als melk weinig oplevert, dan moet je niet meer koeien aanschaffen, maar een nieuwe business beginnen. Van Beek werd energieboer. Hij begon met aanschaf van een grote windturbine, maar tegenwoordig mede voorziet hij een hele woonwijk, met meer dan duizend huizen, scholen en een kerk, van duurzame warmte.

 

Duurzame warmte voor Polderwijk in Zeewolde

Een van de zes excursies op de praktijkdag was naar het bedrijf van maatschap Van Beek en de Polderwijk in Zeewolde. Hier heeft Van Beek een grote warmtekrachtinstallatie op biogas in bedrijf. Via een speciale biogaspijpleiding van vijf kilometer transporteert hij het biogas van de boerderij uit een mestvergister naar de woonwijk . De warmte verkoopt Van Beek aan Essent Local Energy Solutions voor in het warmtenet in Polderwijk. De unieke samenwerking van een kleine boerenmaatschap met een groot energiebedrijf was samen met opmerkelijk gunstige praktijkresultaten goed voor een eerste prijs. Vorig jaar wonnen Van Beek en Essent in Parijs de International District Energy Award.

 

Primeur met biogas-hub

Voor Van Beek was deze prijs geen reden om op zijn lauweren te gaan rusten. Hij kocht nog een mestvergister van een andere boer in Zeewolde en startte gisteren met de aanleg van een vier kilometer lange biogaspijpleiding om de twee vergisters te koppelen. Zo kan de warmtekrachtinstallatie in de Polderwijk in vermogen verdubbelen. Bovendien realiseert Van Beek daarmee als eerste in Nederland een ware biogas-hub. Iets waar grote partijen in de energiesector al jaren met groot enthousiasme en veel publicitair geweld over praten, maar nog niet verder komen dan papieren tijgers.

 

‘Rethinking’ van de Praktijkdag Bio-energie

De provincie Flevoland en Agentschap NL mogen naar mijn mening wel wat meer aandacht besteden aan pioniers als Van Beek. Voor Agentschap NL stel ik dan ook een ‘rethinking’ voor van de Praktijkdag Bio-energie. Waarom alleen bekende personen en bobo’s laten spreken in de plenaire sessie? Zou het niet verfrissend zijn om eens te horen hoe kleine ondernemers het ‘gewoon’ doen?

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.