Houdt Gazprom wel van een Elfstedentocht?

In het grootste deel van Europa is het serieus winter. Vooral in Oost-Europa worden extreme temperaturen bereikt, maar ook West-Europa heeft het koud. Gasunie registreerde deze winter zelfs al een recordafname sinds de laatste elfstedentocht. Er is zelfs voor het eerst sinds lange tijd weer zicht op een elfstedentocht. Voor gasleveranciers zijn dit gouden tijden, zou je denken. Column op www.energieexpert.nl.

Niet genoeg gas voor EU
Je ziet minister De Jager ook al glunderen bij de stroom geld die extra naar de staatskas gaat. Maar het Russische Gazprom heeft op last van Poetin de export moeten beperken. De Russen hebben zelf zoveel gas nodig bij het barre winterweer dat er niet genoeg productie is voor de EU. De stroom van euro’s naar de Russische gasbeer wordt eventjes afgeremd.

Investeren in energiebesparing in plaats van Gazprom

Nu hoeven we met Gazprom geen medelijden te hebben. In het laatste kwartaal van 2011 was Gazprom qua absolute winst en ook qua winstmarge een van de wereldtoppers naast een paar Amerikaanse oliereuzen en Apple. Europa voert de Russische beer werkelijk voortreffelijk. Zou het niet tijd worden voor Europa om wat minder afhankelijk te worden van aardgas? Zonder aardgas kunnen we voorlopig niet, maar het zou niet verkeerd zijn om wat meer euro’s in besparing te steken in plaats van in Gazprom.

 

Geen warmte weggooien

In Denemarken heeft men dat na de eerste oliecrisis al gedaan. Per wet werd het aan afvalverbranders, centrales en industrie verboden om warmte weg te gooien. Dat heeft perfect gewerkt. Na de eerste oliecrisis was Denemarken voor energie voor 99 procent afhankelijk van import. Tegenwoordig is Denemarken als enige lidstaat van de EU netto exporteur van energie. Dat dankt men aan windenergie en warmtenetten en een klein beetje aan de winning van Noordzeegas.

 

Restwarmte hergebruiken, duurzame warmte produceren

Nederland heeft, ondanks haar enorme gasexport, de prestatie van de Denen niet kunnen evenaren. Onze afhankelijkheid van de import van energie neemt alleen maar toe als we ons beleid niet veranderen. Het moet toch mogelijk zijn om door hergebruik van restwarmte en door productie van duurzame warmte ons aardgasverbruik te temperen. Daarvoor moeten we investeren. Maar die investeringen verdienen zich terug en er ontstaat extra werkgelegenheid door. Import van energie betekent het wegstromen van geld uit onze economie. Het lijkt me simpel. De organisatie van een elfstedentocht lijkt me een veel grotere uitdaging, maar laat dat maar aan de Friezen over!

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.